Sigrid Welin, violin

1. När började du spela i Akademiska kapellet?

Jag gick med i kapellet höstterminen 2021.

2. Var kommer du ifrån och varför hamnade du i Uppsala?

Jag kommer från Åland, men har bott halva livet i Sverige. Anledningen till att jag valde att studera i Uppsala var att jag blev förälskad i staden vid ett tidigare besök med min familj. Det var av slumpen vi åkte till just Uppsala egentligen, min pappa och lillebror skulle på ishockeymatch i Stockholm men alla hotell var fullbokade så vi åkte till Uppsala och tog in på hotell här. Jag och mamma strosade runt i stan medan killarna var i Stockholm och det var kärlek vid första ögonkastet. Detta var när jag gick i ettan i gymnasiet och sedan dess var alla andra studieorter totalt ointressanta.

3. Har du någon särskild funktion i kapellet förutom att spela (t.ex. styrelseuppdrag, stämansvarig, tutor…)?

Jag sitter i kamratföreningens styrelse där jag även blev vald till medlem i orkesterns programråd. Jag är dessutom ny till uppgiften som stämansvarig för andra fiol.

4. Vad studerar du eller jobbar du med?

Jag går i skrivande stund mitt första år på apotekarprogrammet. 

5. Vad gör du på din fritid?

Jag tycker mycket om att läsa, det blir såklart mer sällan under terminerna men jag gör mitt bästa med att läsa lite varje dag. Jag tycker också mycket om att vistas i naturen. Jag gick en sommarkurs i floristik och faunistik och var minst sagt i mitt esse under den kursen då det var exkursion nästan varje dag. Efter den kursen fick jag också en ny kärlek för fågelskådning, vi har en tubkikare hemma på Åland som skall användas flitigt i vår när flyttfåglarna börjar komma tillbaka.

6. Vilket är ditt bästa minne med Akademiska kapellet?

Klyschigt som det låter så är jag väldigt förtjust den första spelningen jag medverkade i vilket var professorsinstallationen hösten 2021. Jag satt ganska nära valthornen och minns hur pirrig jag kände mig under valthornssolot i Lars-Erik Larssons ”Lyrisk fantasi”. Det var dessutom den första akademiska högtiden jag medverkat i vilket kändes väldigt stort. Som violinist på lilla Åland fanns det inte speciellt mycket möjligheter att vara med i större orkestrala sammanhang. Det har alltid varit en dröm att få sitta med i en symfoniorkester så första uppträdandet är ju oförglömligt.

Jag tyckte också väldigt mycket om helgen vi spelade Tjajkovskijs sjätte symfoni våren 2022. Konserterna gick bra och det var korvgrillning och kubb med kamratföreningen efter sista uppträdandet på söndagen, lycka!

7. Hur har ditt musikutövande påverkats av pandemin? Och hur ser det ut nu? (Kommit på något nytt sätt att musicera på, nya vanor, spelar mer eller mindre….?)

I början av pandemin blev det en ganska stor dipp i spelandet då det inte kändes så inspirerande att ta fiollektionerna på distans och när man inte hade samma möjlighet att spela i grupp heller så kändes det hela mest tråkigt. Jag tänkte att min musikaliska karriär skulle vara över då jag flyttade till Uppsala, fiolen fick följa med i flyttlasset men den skulle väl ligga och samla damm under sängen var inställningen. Så blev det verkligen inte! Jag skulle säga att jag övar mer nu än jag gjorde då jag tog lektioner regelbundet. Som jag beskrev tidigare blev jag väldigt inspirerad efter professorsinstallationen och jag skulle säga att jag utvecklats väldigt mycket som musiker det senaste året. Att dessutom få spela ihop med så många andra som gjort sina egna musikaliska resor är verkligen givande!

8. Vilken kompositör död eller levande skulle du vilja äta en middag tillsammans med?

Jag skulle nog välja Stravinskij, han skrev så märkvärdig musik så det hade varit häftigt att få insikt i hans musikaliska process och få höra om hans tid på ryska baletten i Paris. Han lär ha varit en ganska udda personlighet också så tror det hade varit en spännande upplevelse att få äta middag med honom.

9. Har du någon oväntad talang?

Jag var en rackare på att kasta spjut när jag var yngre och kan säkert kasta rätt så långt idag med om jag får försöka. Utöver det har jag inte någon häftig oväntad talang, jag bra på att vara den perfekta medelmåttan!

Senast uppdaterad: 2023-03-02