David Ohanjanian, violin

1. När började du spela i Akademiska kapellet

Jag gick med i kapellet våren 2019. Det var min gamla pianolärare som tipsade om orkestern och eftersom jag senare skulle studera vidare i Uppsala, kändes kapellet som ett klart val.  

Efter provspelningen deltog jag i terminens första projekt, Lobgesang, Mendelssohns andra symfoni. Det var en mäktig känsla eftersom det var första gången jag någonsin spelat en symfoni.

2. Var kommer du ifrån?

Jag kommer från Uppsala.  

3. Har du någon särskild funktion i kapellet förutom att spela (t.ex. styrelseuppdrag)?

Utöver musicerandet sitter jag som sekreterare i kapellets kamratförening. Föreningen ansvarar bl.a. för kamratlig samvaro och anordnar därför flera tillställningar under året.

Kamratföreningens evenemang bidrar till orkesterns sammanhållning och ger möjligheten att utveckla sitt musikaliska kunnande, skaffa nya vänner och nätverka. Vill du festa? Gå på gästföreläsningar? Möjligheterna är många.

4. Vad studerar du eller jobbar du med?

Jag läser civilingenjör i informationsteknologi.

5. Vad gör du på din fritid?

På min fritid brukar jag oftast umgås med mina vänner och delta i flera aktiviteter som anordnas inom programmet jag läser.

Ibland åker jag till Musicum och spelar lite för mig själv också. Då brukar jag oftast vara uppe på vinden eftersom jag gillar det rummets klang mest.

6. Vilket är ditt bästa minne med Akademiska kapellet?

Mitt bästa minne är från julkonserten 2019 där vi bl.a. fick spela filmmusik. Konserten var fullsatt och man fick se hur lyckliga barnen blev när dom fick höra musik ur Frozen.

7. Hur har ditt musikutövande påverkats av pandemin? (Kommit på något nytt sätt att musicera på, nya vanor, spelar mer eller mindre….?)

Det har absolut hänt att jag återupplivat musik som jag tidigare har spelat. Till exempel noter från min barndom eller gamla stycken och violinkonserter som jag spelat för något år sedan. Sen har man lagt mer tid på skalor när det inte funnits något nytt att öva på, eftersom orkesterns projekt ofta ställts in.

8.Vilken kompositör död eller levande skulle du vilja äta en middag tillsammans med?

Rachmaninov! Jag skulle uppskatta om vi satt tillsammans och lyssnade på hans verk samtidigt som han förklarade tankarna och idéerna som låg bakom musiken. Mina absoluta favoriter är hans artonde variation och andra pianokonsert.

David Ohanjanian, violin
Senast uppdaterad: 2022-11-01