Stefan Karpe, director musices

Stefan Karpe (f.1962) har sedan 2002 haft det traditionsmättade uppdraget som director musices vid Uppsala universitet och har under den tiden tagit initiativ till en mängd olika konsertevenemang och projekt med Kungliga Akademiska kapellet, universitetets egen symfoniorkester. Han har uppmärksammats och prisats för sin innovationsförmåga och originalitet som dirigent både i Sverige och internationellt och han har lett kapellet till – för en studentorkester– oanade nivåer och framgångar med en utmanande och spännande repertoar, som kapellisterna också haft möjlighet att framföra vid sina många utlandsturnéer. Karpe har dirigerat kapellets uruppföranden av nutida svensk musik och har också medverkat till att äldre musik, som annars riskerat få ligga ospelad i universitetsbibliotekets notsamlingar, fått klingande form. 

Bland de olika evenemang Stefan Karpe har genomfört under åren som director musices kan nämnas uppsättningen Puccinis opera Tosca, som fick stor uppmärksamhet även internationellt. Operans tre akter var då förlagda till olika lokaler i Uppsala: domkyrkan, universitetsaulan och rikssalen på Uppsala slott. Karpe fick ta emot Puccini International Award 2008 för sina innovativa idéer kring uppförandet (den ende svensk som erhållit priset tidigare var Birgit Nilsson). Förutom Kungliga Akademiska kapellet medverkade olika körer vid universitetet vid sidan om professionella sångsolister.

2010 framfördes en produktion av Verdis Otello i universitetsaulan som utnämndes till ”årets operaproduktion” av Opus, Sveriges ledande tidskrift för klassisk musik. 2015 dirigerade Karpe kapellet vid tio utsålda föreställningar av Bernsteins West Side Story i Svandammshallarna, en f.d. tennishall i centrala Uppsala, också då under medverkan av studenter och anställda vid Uppsala universitet vid sidan om professionella musikalartister. Karpe har också initierat ett nydanade samarbete mellan Dramatiska Institutet i Stockholm och en ensemble ur Kungliga Akademiska kapellet kring en produktion av Historien om en soldat. Stravinskijs musik interfolierades där med improviserad musik i syfte att utforska gränslandet mellan noterad och onoterad musik

I den orkesterrepertoar, som Stefan Karpe och Kungliga Akademiska kapellet har framfört tillsammans i Uppsala, runt om i Sverige och på turnéer till bland annat Japan, Kina, England, Frankrike och Tyskland, ingår Alfvéns Midsommarvaka och Uppsalarapsodi, Beethovens symfonier nummer 7 och 9, Brahms symfonier nummer 1, 2 och 4, Bruckners symfoni nummer 7, Debussys La mer och Nocturnes, Lutoslawskis Cellokonsert, Mahlers symfonier nummer 2, 3, 4 och 6, Richard Strauss En Alpsymfoni, Stravinskijs Våroffer och Symfoni i tre satser, Wagners akt 1 ur Valkyrian samt Verdis Requiem.

Konsert i Versailles 2011. Foto: Alfred Nerstu

Stefan Karpe har också dirigerat Kungliga Akademiska kapellet i uruppföranden av kompositioner av bland andra Anders Hillborg, Britta Byström, Johan Ullén och Mats Larsson-Goethe. Han har även initierat framföranden av kompositioner av medlemmar i Kungliga Akademiska kapellet samt lärare verksamma vid universitetets musikvetenskapliga institution.

På Karpes initiativ finns en (Barock)ensemble knuten till Musicum med musiker och sångare från kapellet och anställda vid Uppsala universitet. Ensemblen ger konserter några gånger varje år och blandar då gärna barock och samtida musik (därav parentesen i namnet).  Repertoaren sträcker sig alltifrån JS Bach, Händel och Biber till Ligeti och Boulez.

Karpe har ur handskriftssamlingarna på Carolina Rediviva funnit och låtit kapellet framföra sedan länge ospelad musik ämnad för akademiska högtider, vilken komponerats för kapellet av personer som tidigare haft uppdraget som director musices. Karpe var även initiativtagare och redaktör för den första tryckta utgåvan av Hugo Alfvéns Uppsalarapsodi.

Våren 2015 blev han mottagare av Torgny Segerstedts kulturstipendium, som årligen delas ut av sångsällskapet Orphei Drängar till person som gjort värdefulla och bestående insatser för musik, konst, litteratur eller teater.

Under sin tid som dirigent i Uppsala har Karpe också varit chefsdirigent för DalaSinfoniettan i Falun. Under tio års tid var han även konstnärlig ledare för den internationella musikfestivalen i Scheersberg, Tyskland och under två säsonger var han knuten till Folkoperan i Stockholm, där han bl.a. dirigerade Daniel Börtz´ Marie Antoinette. I Sverige har Karpe också dirigerat Kungliga Filharmonikerna, Helsingborgs Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester och Norrköpings symfoniorkester. Utomlands har han vid ett flertal tillfällen dirigerat Tasmainian Symphony Orchestra och Brisbane Symphony Orchestra på turnéer runt om i Australien. I Europa har han också dirigerat Helsingfors Stadsorkester, Åbo Stadsorkester, Royal Liverpool Symphony Orchestra och Flamländska radions orkester i Gent.

Karpe är född och uppvuxen i Stockholm där han studerade cello vid Kungliga Musikhögskolan. Han studerade därefter dirigering vid Sibelius Akademien i Helsingfors. Karpe har också studerat cello för Guido Vecchi och Elemér Lavotha och dirigering för Jorma Panula och Atso Almila. Han har även deltagit mästarklass för dirigenter under ledning av David Robertsson och Pierre Boulez tillsammans med Ensemble InterContemporain vid Cité de la musique i Paris. 

Efter sin dirigentutbildning arbetade Karpe bl.a. som assisterande dirigent till Esa-Pekka Salonen i två produktioner, dels i SVT:s filmatisering av Stravinskijs opera The Rake´s Progress, dels i ett projekt med Ligetis orkestermusik med Philharmonia Orchestra i London. Detta projekt pågick under två säsonger och Ligeti var närvarande vid flera repetitioner och konserter. Karpe var även assistent till Oliver Knussen vid ett framförande av Knussens opera Where the Wild Things Are i Concertgebow, Amsterdam. Han assisterade också Reinbert de Leeuw vid två produktioner på Den Nederlandse opera i samma stad, dels Stravinskijs Biblical Pieces i regi av Peter Sellars, dels en föreställning med musik av Claude Vivier i regi av Pierre Audi. Karpe assisterade även vid en produktion av Verdis opera Falstaff med Orchestre de Paris vid festivalen i Aix-en-Provence och på Théâtre des Champs-Elysées i Paris. 

Stefan Karpe, dirigent och director musices
Foto: Mikael Wallerstedt