"Ung gästdirigent leder Kungliga Akademiska kapellet i fantasifull konsert"

2014-05-26

Uppsala universitets symfoniorkester Kungliga Akademiska kapellet framför soundtracket till Disneys Fantasia och Berlioz’ Symphonie fantastique den 31 maj i Universitetsaulan och 1 juni i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. 

Emil Eliasson heter den unge gästdirigenten som går sin sista termin i orkesterdirigering på Kungliga Musikhögskolan. Han har redan under studietiden jobbat med flera svenska orkestrar och även dirigerat orkestrar i Norge och Ryssland.

Eliasson kommer nu att leda Akademiska kapellets musikaliska resa genom Hector Berlioz Symphonie fantastique. Berlioz har själv beskrivit konserten på följande vis.

“En ung musiker med en sjuklig känslighet och en eldig fantasi förgiftar sig med opium i ett anfall av kärlekssorg. Narkotikadosen var för svag för att döda honom men försänker honom i en djup sömn, som följs av de underligaste visioner, under vilka hans sinnen, hans känslor, hans minnen förvandlas i den sjuka hjärnan till musikaliska tankar och bilder. Hans älskade har själv blivit en melodi för honom, en idée fixe som han möter och hör överallt.”

Akademiska kapellet kommer även att framföra Paul Dukas Trollkarlens lärling som blivit mest känd som del av soundtracket till Walt Disneys film Fantasia. Kapellisten och musikhögskolestudenten Markus Källman är solist i Reinhold Glières Hornkonsert i B-dur.

Konsert
Kungliga Akademiska kapellet: Symphonie fantastique
31 maj: Universitetsaulan, Uppsala, kl. 15.00
1 juni: Gustaf Vasa kyrka, Stockholm, kl. 17.00

Entré: 120 kr (inkl. serviceavg). Biljetter via www.ticnet.se.