Anime - The Concert

2012-11-01

Efter succéerna med TV-spelskonserterna Level UPPsala och Level 2 kommer nu nästa stora satsning - Anime The Concert. Symfoniorkestern Kungliga Akademiska kapellet kommer, under ledning av dirigent Stefan Karpe, att framföra en konsert i Universitetsaulan i Uppsala och en konsert i Berwaldhallen, den 15:e och 16:e mars 2013.

Att spela TV-spelsmusik live har under senare år blivit väldigt populärt, något som visade sig då symfoniorkestern Kungliga Akademiska kapellet under 2011 och 2012 års TV-spelskonserter drog fullt hus i Universitetsaulan och Berwaldhallen inför en, för orkestern, delvis ny och mycket entusiastisk publik. Nu har Uppsala universitet tagit initiativet till en ny konsert med samma ensemble, men med ett helt nytt innehåll och koncept. Anime The Concert heter den nya konsertserien och innehåller musik och bildprojiceringar från Animevärlden. Dirigent är Stefan Karpe, director musices, och konceptet kommer från David Westerlund, konsertens konferencier och pianist. 

- Ansvaret över att få med så många animefavoriter som möjligt har vägt tungt, samtidigt som ingen serie är med enbart för att den är populär, utan varje beslut har styrts av musikens kvalité. Vi hinner förstås inte med att spela allas favoriter då det skulle kräva en 100 timmars konsert, men jag känner ändå att vi lyckats få med de flesta av genrens viktigaste titlar till premiären, säger David Westerlund. 

Konserternas hedersgäst är Kohei Tanaka, en av de absolut största tonsättarna inom Anime. Tanaka har under sin karriär skrivit musik till hundtratals serier, bland andra One Piece, Dragonball, Tenchi Muyo och Oh My Goddess, och kommer även att medverka på scen när hans musik framförs.

- Vi hade aldrig kunnat ana att någon så betydelsefull för genren som Kohei Tanaka skulle tacka ja till medverkan. Han kommer alltså att flyga till Sverige mitt i den iskalla vintern för att spela med oss på scen, och det kommer att bli ett jättelyft för konserten, säger David Westerlund.

Under de två konsertkvällarna kommer det att framföras helt nyarrangerad musik från bland annat Pokémon, Naruto, Neon Genesis Evangelion, One Piece och Dragonball. 

Konserten ges två gånger, först i Universitetsaulan i Uppsala och sedan i Berwaldhallen i Stockholm. Biljetterna släpps idag den 1:a november. 

Representanter för media är välkomna att ansöka om ackreditering till konserten. Antalet platser är begränsat. Ansökningar tas emot till och med onsdagen den 13 mars klockan 14.00.

Fredag 15 mars 2013, kl. 19:00 Universitetsaulan, Biskopsgatan 3, Uppsala
Biljetter via www.ticnet.se

Lördag 16 mars 2013, kl. 19.30, Berwaldhallen, Stockholm
Biljetter via www.berwaldhallen.se, telefon: 08-7841800 eller KulturDirekt