What's up this autumn?

Autumn 2020

The Royal Academic Orchestra normally gives two larger concerts and two smaller concerts each semester. Through the years we performed a large range of events, from opera, musicals, lectures, chamber music concerts to soup concerts and master classes. 

Akademiska kapellet på film

  • Brasskvintett ur Akademiska kapellet spelar julmusik vid äldreboenden i Uppsala

  • En julhälsning från Kungliga Akademiska kapellet

  • Pianosonater av Beethoven, Sonat nr. 30, op. 109

  • Pianosonater av Beethoven, Sonat nr. 31, op. 110

  • Pianosonater av Beethoven, Sonat nr. 32, op. 111

  • Steve Reich´s Duett för två violiner och stråkorkester

  • Digital kulturnatt 2020: Barockt i Universitetsaulan

  • Apply to The Royal Academic Orchestra

Operan Gianni Schicchi flyttas fram ett år

Uppsala universitets planerade produktion av Puccinis opera Gianni Schicchi i december flyttas fram ett år till följd av Coronabegränsningar.

I december 2020 skulle institutionen Musicum vid Uppsala universitet ha arrangerat ett konsertant framförande av Puccinis opera Gianni Schicchi, med orkestern Kungliga Akademiska kapellet. Dock har nu bedömningen gjorts att det inte går att framföra Puccinis verk med sångare och orkester utspridda på scenen med en meter emellan sig. Eftersom inget nytt beslut om minskat avstånd från Folkhälsomyndigheten väntas för tillfället så flyttas föreställningen av Gianni Schicchi fram ett år, till lördagen den 11 december 2021.

- Det känns såklart tråkigt att behöva ställa in. Vi höll upp hoppet länge om att kunna genomföra operan nu i december. Men vi behövde ta ett beslut för att kunna planera för en plan B, där vi anpassar våra konserter och repertoar enligt de restriktioner som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Akademiska Kapellet kommer nu äntligen att börja repa igen och publiken kommer att få både se, höra och njuta av denna fina orkester på annat sätt under hösten. Först ut blir en digital konsert som vi publicerar på Kulturnatten, säger Stefan Karpe, director musices.

Solisterna Fredrik Zetterström, Alexandra Büchel och andra sångare som är kontrakterade för operaproduktionen har meddelat att de kommer tillbaka nästa år. Då Gianni Schicchi behöver inte mindre än 15 sångsolister har Musicum även engagerat begåvade amatörsångare inom Uppsala universitet, både anställda och studenter, för de mindre rollerna. Även dessa har meddelat att de medverkar nästa år.

Mer information: Rebecca Måwe, producent Musicum, Uppsala universitet rebecca.mawe@musik.uu.se 070-167 92 10

Last modified: 2021-01-19