Amanda Thomas, violin

När började du spela i Akademiska kapellet?

Jag gick med i orkestern hösten 2020.

Var kommer du ifrån?

Jag kommer från Norrköping!

Vad studerar du eller jobbar du med?

Jag går Kulturentreprenörskapsprogrammet med inriktning genusvetenskap. Just nu läser jag Genusvetenskap C och håller på att förbereda mig för att skriva C-uppsats.

Vad gör du på din fritid?

Utöver att spela i kapellet är jag också aktiv i Östgöta Nation. Där jobbar jag som klubbverkare vilket innebär att stå i bar och kök inom nationens verksamhet.

Vilket är ditt bästa minne med Akademiska kapellet?

Vi hade en jättefin bal på Musicum i höstas med kapellet där vi åt god mat, fick ta del av fantastisk underhållning och även dansa lite för första gången på väldigt länge. Jag ser även fram emot att få kunna spela mer under denna vårtermin när vi förhoppningsvis inte kommer påverkas lika mycket av pandemin.

Hur har ditt musikutövande påverkats av pandemin?

Förra året hade kapellet flera roliga projekt där vi bland annat spelade in musik live på zoom. Det var en riktig utmaning att lyckas spela på rätt ställe när det skedde fördröjningar och internetuppkopplingarna kanske inte var de bästa. Vi hade också ett projekt där vi fick spela in oss själva när vi spelade vår orkesterstämma till ett stycke, som sen klipptes ihop till en gemensam video. Trots att pandemin gjort att man inte kan spela tillsammans på samma sätt har det ändå varit ganska roligt att få hitta på kreativa lösningar.

Vilken kompositör död eller levande skulle du vilja äta en middag tillsammans med?

Oj, svår fråga! Spontant skulle jag nog säga Gustav Mahler. Mahlers första symfoni är min favoritsymfoni och även den första symfoni jag spelade i orkester. Det vore häftigt att få veta tankarna bakom musiken och även hur mycket som går att applicera på sättet vi tänker kring musik idag.

Du arbetar ju med ENUO också? Berätta mer om det, vad är det och vad håller du på med där just nu?

ENUO står för European Network of University Orchestras. Det är ett nätverk för universitetsorkestrar runt om i Europa där hemsidan enuo.eu kan användas för att underlätta för olika universitetsorkestrar att hitta till varandra när de till exempel vill utföra utbyten eller liknande. Jag ansvarar för hemsidan och sociala medier och kollar just nu på vilken orkester som vill vara "Orchestra of the Month". Det är ett roligt projekt som ger orkestrar möjlighet att berätta om sin verksamhet och där de kan dela med sig av hur deras vardag ser ut. I vanliga fall håller ENUO i ett kammarmusikinitiativ där tanken är att musiker från olika europeiska länder får åka till varandra för att spela kammarmusik tillsammans. Under pandemin har det tyvärr inte varit möjligt, men förhoppningen är att kunna börja lite smått med det snart igen.

Last modified: 2022-02-15