Auditions

The orchestra rehearses on Wednesdays, and on Tuesdays there are rehearsals for each individual section with recurring musicians from orchestras such as the Royal Stockholm Philharmonic Orchestra and the Swedish Radio Symphony Orchestra. Kungliga Akademiska kapellet also offers scholarships for individual private lessons and the possibility to join the orchestra on tours abroad. 

Auditions completed for this semester. 

Contact Hans Forsberg for questions regarding upcoming auditions.

hans.forsberg@musik.uu.se

070-425 00 79

Pulcinella: Balett om kärlek och låtsasdöd

Handlingen i Stravinskijs Pulcinella

Pulcinella handlar om kärlek och svartsjuka. I centrum står Pulcinella och hans flickvän Pimpinella och där uppträder också deras vänner Furbo, Prudenza och Rosetta och vidare Florindo och Cloviello. Historien börjar med att Florindo och Cloviello sjunger en serenad utanför Prudenzas och Rosettas fönster. De två damerna blir inte imponerade av sången utan besvarar uppvaktningen med att hälla en hink vatten på dem. Prudenzas far, som är läkare, dyker upp och jagar iväg friarna. I nästa scen dansar Rosetta med Pulcinella och de kysser varandra. Men detta upptäcker Pulcinellas flickvän Pimpinella som sätter stopp för fler kyssar. Då dyker Florindo och Cloviello upp och ger Pulcinella ett kok stryk eftersom de är avundsjuka på honom. Pulcinella blir knivhuggen men det är bara på låtsas för att Pimpinella ska förlåta Pulcinella hans snedsprång. Vännen Furbo kommer förklädd till trollkarl och gör Pulcinella levande igen inför allesammans.  Pimpinella förlåter förstås sin Pulcinella, och Prudenza och Rosetta ger till slut efter för Florindos och Cloviellos uppvaktning. Baletten slutar lyckligt med alla kärleksparens bröllop.

Commedia dell´arte

I baletten Pulcinella uppträder en rad figurer från den gamla italienska teaterformen Commedia dell´arte. Det var från början en sorts gycklare som reste runt från stad till stad och roade folk på gator och torg. De olika figurerna som uppträdde skojade ofta med olika yrkesgrupper som t.ex. läkare och soldater, men man kunde också driva med dåliga karaktärer som matvrak och pratkvarnar. Den mest kända figuren är förmodligen Harlekin med sin färgglada och rombmönstrade kostym. Han var fattig (därför bestod hans dräkt från början av slarvigt hopsydda lappar), fräck i munnen och alltid hungrig. Nu för tiden stöter man ofta på commedia dell´artefigurer i den moderna cirkusen men också i kasperdocksteater. Den melankoliske clownen Pajazzo känner man igen på den toppiga hatten och det vitsminkade ansiktet. Kasper är det svenska namnet på den vidskepliga och lata Pulcinellafiguren som är den som har huvudrollen i Stravinskijs balett. Commedia dell ´arte har satt tydliga spår hos kända efterföljare och komiker som Bröderna Marx och Charlie Chaplin. I Sverige förvaltas idag denna teatertradition av till exempel Bouffonteatern, och i helgens Pulcinellaföreställning ser vi commedia dell´arteskådespelaren Claes Åström.  

_______________________________

Konsert lördag 20 september
Familjekonsert: Pulcinella
Commedia dell´arte skådespelare: Claes Åström
Solister: Elsa Ridderstedt (sopran), Carl-Fredrik Tohver (tenor) samt Gustav Ödegården-Richter (bas).
Kungliga Akademiska kapellet
Dirigent: Stefan Karpe

Plats och tid:
Stenhagens bildnings- och kulturcentrum, kl. 11.30
Gsunda Market, Gottsunda centrum, kl. 15.00

Fri entré