Ensemble

OTELLO - Michael Weinius

Michael Weinius debuterade 1993 i Così fan Tutte i Malmö och har sedan dess sjungit ledande barytonroller vid Sveriges samtliga operascener. Han har även framträtt i Frankrike, Danmark, Belgien, England, Spanien och USA. År 2004 bytte Michael röstfack till tenor och har sedan dess varit en av Sveriges mest efterfrågade sångare. Tenordebuten skedde på Norrlandsoperan som Laça i Jenufa. 2007 gjorde Michael stor succé i titelrollen av Wagners Parsifal på Värmlandsoperan i Karlstad samt som Don José i Carmen på Teater Hedeland i Danmark. I Tosca 2008 sjöng Michael rollen som Cavaradossi.

DESDEMONA - Emma Vetter

Emma Vetter tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm i maj 2005. Som en av våra mest intressanta unga sångerskor mottog hon under 2006 Kungliga Operans engångsstipendium till Hovsångerskan Birgit Nilssons minne. Under 2007 har Emma Vetter sjungit Senta i Der Fliegende Holländer vid NorrlandsOperan, Donna Elvira i Don Giovanni på Confidencen och sjungit Beethovens Leonore vid konsertanta framföranden i Madrid samt gästat ODs Caprice i Uppsala. 2008 gjorde Emma rollen som Tosca i Uppsala universitets produktion med samma namn.

JAGO - Fredrik Zetterström

Fredrik Zetterström har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus. Bland de många roller han gjort kan nämnas Rigoletto i Rigoletto, Enrico i Lucia di Lammermoor, Figaro i Barberaren i Sevilla, Germont i La Traviata, Greven i Figaros Bröllop, Marcello i La Bohème och Pantalone i Kärleken till de tre apelsinerna. Dessutom har hans stora vokala omfång gjort honom till en framstående och uppskattad uttolkare av nya vokalverk. Även Fredrik deltog i Tosca, han sjöng rollen som Scarpia.

EMILIA - Katarina Leoson

CASSIO - Karl Rombo

RODERIGO - Fredrik Annmo

LODOVICO - Johan Schinkler

MONTANO - Andreas Franzén

EN HÄROLD - Folke Tersman


ORKESTER

Kungliga Akademiska kapellet 

DIRIGENT Stefan Karpe

Stefan Karpe.jpg KAK_small.jpg

Stefan Karpe är utbildad vid Musikhögskolan och Sibelius Akademien. Som operadirgent har han samarbetat med bl a Peter Sellars och Esa-Pekka Salonen och medverkat i produktioner som Rucklarens väg (för SVT), Falstaff vid festspelen i Aix en Provence, Stravinskys Biblical Pieces vid Nederländska operan samt La Bohéme och Marie Antoinette vid Folkoperan. 2004-2007 var Stefan Karpe konstnärlig ledare för DalaSinfoniettan. Han är nu konstnärlig ledare för musikfestivalen i Scheersberg, Tyskland. Sedan 2002 är Stefan Karpe Director musices, professor i orkesterdirigering vid Uppsala universitet.

KÖR

Uppsala universitets operakör 

INSTUDERING Erik Hellerstedt och Bo Wannerfors

eh_SMALL_bw.jpg

Erik Hellerstedt är utbildad i kördirigering och sångmetodik vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Han har varit Uppsala kammarkörs konstnärlige ledare och dirigent sedan starten 1993. Erik har varit medlem i flera kända svenska körer, både som sångare och dirigent. Han är också verksam som solist, gästlärare, dirigent och körpedagog såväl i Sverige som utomlands. Vid Uppsala universitet har han tidigare undervisat i kammarmusik vid Institutionen för musikvetenskap.

Uppsala universitets operakör är skapad för detta tillfälle. Hjärtat i kören utgörs av Uppsala kammarkör, som har utvidgats med medlemmar från såväl universitetsanknutna körer som kyrkokörer och fria sångare.

Bo Wannefors är frilansdirigent och pianist, utbildad 1979–83 som kyrkomusiker i Stockholm. Betydande lärare var Eric Ericson och Folke Wedar. Nu arbetar han med bl.a. Kungliga Operan, Folkoperan, Drottningholmsteatern, Värmlandsoperan, GöteborgsOperan, Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan. Som kördirigent och instuderare arbetar

han kontinuerligt med Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör. Dessutom är han flitigt verksam som ackompanjatör och vokalinstuderare. Sedan 2009 är han dessutom dirigentoch musikalisk ledare för ÖlandsOperan. Han har varit kormästare för ett flertal inspelningar, bland annat verk av Verdi, Getty, Tjajkovskij och Lidholm.

Barnkör ur Uppsala domkyrkas flick- och gosskörer

Foto: Juliana Yondt

INSTUDERING Margareta Raab

Ungefär 150 barn och ungdomar i åldrarna 8-25 är verksamma i Uppsala domkyrkas goss- och flickkörer, som innefattar aspirantkörer, konsertkörer, målbrottsgrupp och manskör. Körerna har mestadels separat verksamhet men framträder ibland gemensamt. Goss- och flickkören sjunger främst vid konserter, gudstjänster, biskopsvigningar och andra högtider i Uppsala domkyrka, men turnerar också i och utanför Sverige. Turnéerna har oftast byggt på utbyten med andra unga körer, t ex i USA, Tyskland, Tjeckien, Finland, Danmark, Norge och Island. För närvarande sker ett utbyte med Göteborgs domkyrkas goss- och flickkör. I februari 2010 gjorde de båda konsertkörerna en gemensam turné till USA, där de var inbjudna att framträda på ACDA:s (American Choral Directors Association) konvent för körledare i mellanamerika. Körerna gav även två konserter i Washington DC. 

REGISSÖR Wilhelm Carlsson

Wilhelm Carlsson.jpg

Wilhelm Carlsson avslutade sin regiutbildning vid Dramatiska Institutet 1976 och bildade samma år Teater Schahrazad. Under 80-talet hade gruppen stora framgångar både i Sverige och utomlands med sin fysiska och expressiva teaterstil. 1986 anställdes han vid Dramaten. Under tio år svarade han där för en rad klassikeruppsättningar av Shakespeare, Molière, Strindberg m.fl. både på Stora scenen och på småscenerna. Sedan 1997 har han frilansat som regissör och har då framför allt ägnat sig åt opera. Han har regisserat verk av Verdi, Puccini och Strauss på Kungliga Operan, Göteborgsoperan och på Malmö Opera och musikteater. På Värmlandsoperan har han med stor framgång satt upp flera verk av Wagner, senast Parsifal i Karlstads Domkyrka. Under 2010 kommer Wille att även att arbeta med Richard Wagners "Niebelungens Ring", som sätts upp på Värmlandsoperan i april 2011.